Braila SHOWROOM
Ramnicu Sarat 86F
Tulcea SHOWROOM
Isaccei 3 km.4

SAKRAL - ARTICOLE

Sakral > Sakral > Stiati ca si acoperisurile au nevoie de intretinere?

Stiati ca si acoperisurile au nevoie de intretinere?

Publicat: 15 februarie 2016

Acoperisurile sunt expuse la foarte multe agresiuni, precum aerul poluat. Acesta include sulful, compusi ai clorului si compusi ai azotului ce conduc la aparitia ploilor acide, variatii de saruri minerale, praf sau funingine. Acesti poluanti atmosferici impreuna cu apa si radiatiile ultraviolete afecteaza stratul de acoperire (vopseaua). Procesul de degradare este accelerat mai ales atunci cand impuritatile de pe acoperis nu sunt spalate de ploaie.

Din punct de vedere al durabilitatii tiglelor metalice, cele mai critice zone sunt partile zgariate si deformate unde impuritatile vin in contact direct cu stratul de zinc de sub stratul de vopsea; sau mai grav, in situatiile in care stratul de otel este direct expus la mediul exterior.

Efectul acestor poluanti este mai mare in zonele industriale sau in zonele de coasta. Emisiile ce contin sulf sau clor reprezinta un risc mai mare. Totodata, acesti poluanti deterioreaza protectia de vopsea si reduc durata de viata a acoperisurilor. De aceea curatarea regulata a acoperisurilor este o parte importanta in procesul de intretinere a stratului de acoperire (vopsea).

INSPECTIA ANUALA

Acoperisurile trebuiesc inspectate in mod regulat, cel putin o data pe an. Eventualele defecte ale stratului de acoperire se vor repara imediat, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare a acoperisului.
Inspectia anuala trebuie sa includa urmatoarele proceduri:

1. INSPECTIA INITIALA

Presupune  indepartarea tututror obiectelor de pe acoperis, si anume: bucati de tabla, rumegus, span sau orice obiect (metalic sau nu) de pe acoperis, precum si din sistemul pluvial. Procedura se realizeaza imediat dupa terminarea montajului acoperisului.

2. INSPECTIA VIZUALA

Inspectia vizualaa stratului de acoperire trebuie facuta o data pe an, ca inspectie generala. In perioada de garantie a acoperisului, recomandam efectuarea unei inspectii mai in detaliu o data la cinci ani.
Suprafata vopselei va fi vizualizata de la o distanta de maxim 1,5 metri. Dupa expirarea perioadei de garantie, suprafata acoperisului trebuie inspectata in fiecare an.

3. CURATAREA ACOPERISULUI

ACOPERISUL TREBUIE SA FIE CURAT. Praful si pamantul cauzeaza risc de coroziune, tinand suprafata acoperisului uda in permanenta. Pe de alta parte, un acoperis murdar este si inestetic.

4. STAREA ACCESORIILOR DE PE ACOPERIS

Verificati starea accesoriilor de pe acoperis. Accesoriile deteriorate sau lipsa pot cauza scurgeri, degradari sau risc de coroziune.
Imbinarile sau fixarile deteriorate trebuiesc inlocuite imediat.

5. STAREA STRATULUI DE PROTECTIE (STRATULUI DE VOPSEA)

Verificati starea stratului de protectie. Nu uitati sa verificati starea profilelor dolie si muchiile sistemului de drenaj. Corodarea marginilor, decolorarile inegale, exfolierea, crapaturile sau zgarieturile locale sunt semne ca stratul de protectie trebuie reparat. Urmati instructiunile de vopsire atunci cand efectuati revopsirea zonelor afectate.

6. SISTEMUL DE DRENAJ AL APEI PLUVIALE

Sistemul de drenaj trebuie curatat in fiecare an. Jgheaburile si burlanele blocate, partial blocate sau murdare cauzeaza aparitia ghetii ce poate duce la coroziune. Indepartatii orice posibil risc de blocare sau murdarie cu un jet de apa si spalati intreg sistemul daca este nevoie. Reparati orice defect aparut.

SPALAREA SI INDEPARTAREA MIZERIEI

In general, apa de ploaie este suficienta pentru a mentine curate elementele acoperisului. Se impune insa ca o data pe an sa fie indepartata murdaria acumulata (cum ar fi frunzele) de pe acoperis, din colturi, de pe coama si din sistemul de drenaj. Suprafetele trebuie spalate cu o perie moale si cu apa sub presiune (<100 bari). Mizeria mai accentuata poate fi indepartata folosind un agent de spalare potrivit cu tipul de vopsea al acoperisului.

Solicitati tipul de detergent folosit in functie de pretectia acoperisului. Clatirea trebuie facuta de la coama acoperisului catre jgheaburi, dupa ce agentul de curatare a fost lasat cateva minute sa isi faca efectul. Petele se pot indeparta folosind o carpa umezita cu alcool. La final, jgheaburile trebuiesc clatite cu apa. Utilizarea in exces a agentilor de spalare neportiviti poate duce la distrugerea stratului de vopsea.

VOPSEAUA DE RETUS

Deteriorarile aparute pe suprafata acoperisului trebuiesc reparate cat mai repede cu putinta. Pentru retusarea lor, se vor folosi numai vopseluri specifice tipului de protectie utilizata la fabricarea acoperisului. Solicitati tipul de vopsea de retus necesara in functie de tipul pretectiei acoperisului. Spray-urile sunt interzise!
Pentru retusarea suprafetelor, folositi o pensula cat mai mica. Daca deformarea sau zgarietura afecteaza numai stratul de vopsea, fara grund, o singura aplicare este suficienta. Daca insa stratul de zinc este afectat, atunci recomandam aplicarea a doua straturi de vopsea.

Muchiile rezultate dupa taierea tablei pot coroda, in special la acoperisurile cu panta mica. Recomandam vopsirea acestora dupa montaj.
Mai cu seama, in cazul acoperisurilor amplasate in apropierea marii, se recomanda utilizarea unui lac transparent rezistent la agresiune salina.

 

Pentru mai multe detalii despre intretinerea unui acoperis Ruukki apeleaza la un consultant Sakral.

Sakral

comercializarea de sisteme complete de invelitori cu tigla metalica, tigla ceramica, tigla din beton, a ferestrelor de mansarda, cosurilor de fum si a accesoriilor pentru acoperisuri.
Contact
sistemele complete pentru acoperisuri Braila Tulcea
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram